Titel: Lappar och nybyggare

Meddelare: Arrendator Johan Peter Andersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Rissjö

Den förste, som började bygga i Risbäck, var min morfar, Ol Pålsson. Lapparna tyckte ej om, att det blev nybyggare på trakten och försökte därför skrämma bort honom. En lapp, som hette Zakarias Larsson, hade tagit morfars märr ute på betet, fört henne ut i en bäck och fällt en stor gran över henne. Sedan skar han av henne bägge öronen och lade dem jämte skällan på djurets rygg, så att det riktigt skulle synas, att människor varit framme. Morfar hade hotat lappen med att detta skulle han nog få betalt för. Då lappen nästa vår var på flyttning upp till fjälls, drunknade sex av hans bästa körrenar på en sjö. Då trodde han, att morfar "spått" på honom denna olycka.